H ΥΓΕΙΑ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Η Ευεξία τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, αποτελεί ένα φυσικό και ενστικτώδες κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σπανίως εκτιμάμε την πραγματική αξία της καλής υγείας μέχρι να αρρωστήσουμε.

ΥΓΙΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μέρος 1ο

Πάρα πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία. Οι σημαντικότερες επιρρόες είναι η κληρονομικότητα, το περιβάλλον μας, το εδίος της φροντίδας που λαμβάνουμε και ο τρόπς ζωής μας. Για παράδειγμα έχει εκτιμηθεί ότι η συμβατική ιατρική θεραπεία συμβάλλει μόνο κατά 10% περίπου στην γενική υγεία μας, ενώ οι κληρονομικοί παράγοντες πιθανώς συμβάλλουν κατά ένα 20%, ο τρόπος ζωής μας συμβάλλει κατά 50% περίπου στην κατάσταση της υγείας μας. Ανάμεσα στους παράγοντες του τρόπου ζωής μας, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Το ανθρώπινο σώμα ανανεώνεται διαρκώς. Καθημερινά τα βασικά συστατικά του σώματος φθείρονται και αντικαθίστανται από καινούργιους ιστούς και βιοχημικά συστατικά στοιχεία. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να ανανεωθεί προέρχεται αποκλειστικά από τις τροφές. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από αυτά που έχουμε φάει το τελευταίο χρόνο. Πρέπει λοιπόν να αναλάβουμε την ευθύνη για την δική μας ευεξία και να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές. Ο καθένας από εμάς θα καθορίσει την μελλοντική υγεία και ευτυχία του. Οι τροφές που τρώμε είναι ακατέργαστο καύσιμο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει ενέργεια. Η απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές πραγματοποείται σε 4 επίπεδα:

Πέψη:

Μετά την κατάποση η διατροφή διασπάται με το μάσημα - λόγω του οξέος στο στομάχι και των πεπτικών ενζύμων στο λεπτό έντερο - έτσι ώστε τα θρεπτικά στοιχεία να απορροφηθούν μέσω των τριχοειδών στο αίμα.

Επεξεργασία Τροφής:

Τα μόρια των τροφών (στοιχεία) από το αίμα περνούν διαδοχικά στο συκώτι. Κάποια σωματίδια διασπώνται ακόμη περισσότερο ενώ άλλα μετατρέπονται σε μορφές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση γύρω από το σώμα.

Μεταφορά:

Η τροφή μετά την επεξεργασία της στο συκώτι, διαλύεται στο αίμα για να μεταφερθεί όπου είναι απαραίτητο στον οργανισμό.

Μεταβολισμός:

Είναι η διαδικασία με την οποία η τροφή "καίγεται" με οξυγόνο για να παράγει ενέργεια, αυτό γίνεται στα κύτταρα.

Αποθέματα Ενέργειας
Τα καύσιμα στο σώμα μας αποθηκεύονται σε 3 βασικές μορφές. Η άμεση πηγή ενέργειας είναι το σάκχαρο στο αίμα που χρησιμοποείται για να παράγει ενέργεια πολύ γρήγορα σε περιορισμένη ποσότητα. Το μεγαλύτερο απόθεμα ενέργειας παρέχεται από το γλυκογόνο (όμοιο με το άμυλο). Το γλυκογόνο αποθηκεύεται στους μύς και στο συκώτι όπου μετατρέπεται σε ζάχαρη και στη συνέχεια μπορεί να καεί για ενέργεια. Το τρίτο απόθεμα ενέργειας στο σώμα είναι το λίπος. Στο σώμα μας αποθηκεύεται περισσότερη ενέργεια λίπους παρά με εκείμεη του γλυκογόνου αλλά το σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να μετατρέψει αυτή τη μορφή καυσίμου σε ενέργεια για στιγμιαία χρήση.

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στις Τροφές που χαρίζουν ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.

ΛΙΠΟΣ

Τροφές πλούσιες σε λίπος:

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:

Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.