H ΥΓΕΙΑ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Η Ευεξία τόσο η σωματική όσο και η πνευματική, αποτελεί ένα φυσικό και ενστικτώδες κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Σπανίως εκτιμάμε την πραγματική αξία της καλής υγείας μέχρι να αρρωστήσουμε.

Οι 7 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι 7 κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές είναι:

  • Το ρόδι
  • Το σκόρδο
  • Το σελήνιο
  • Η κιτρινόριζα(κουρκουμάς)
  • Η κερσετίνη
  • Το πράσινο τσάι
  • Το μπρόκολο

 

Το ρόδι

Μαζί με το σκόρδο, το πράσινο τσάι, την κιτρινόριζα(κουρκουμά), το μπρόκολο, το σελήνιο και την κερσετίνη, το ρόδι συμπληρώνει τη λίστα με τις 7 κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φρούτο, το οποίο θεωρούνταν πάντοτε πηγή ευεξίας και υγείας.

Όλα είναι ευεργετικά στο ρόδι.

Πρόκειται για τους σπόρους του φρούτου, συνήθως βαθυπόρφυρου χρώματος,  οι οποίοι περιέχουν ανθοκυανίνες, και για τη φλούδα του, η οποία περιέχει πουνικαλαγίνη. Η παρουσία της ουσίας αυτής σε μεγάλη συγκέντρωση εξηγεί γιατί ο χυμός του εμπορίου, που κατασκευάζεται από ολόκληρα τα φρούτα, είναι ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από αυτόν που φτιάχνουμε εμείς, συνήθως μόνο με τα σπόρια.

Πολλαπλές ιδιότητες

Οι Αμερικάνοι ονομάζουν το ρόδι και «κινέζικο μήλο» και θα άξιζε να λάβετε υπόψη σας ότι το ρόδι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό, καθώς και μία σειρά βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9), όλες- περισσότερο ή λιγότερο-ευεργετικές ως προς τον καρκίνο.

Ο χυμός ροδιού περιέχει την αρωματάση, η οποία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Το 2012, μια άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε ότι ο χυμός ροδιού και τα ειδικά συστατικά του αναχαιτίζουν τις επικίνδυνες μοριακές διαδικασίες, οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση μεταστάσεων της νόσου σο μαστό.

Στο περιoδικό Cancer Prevention Research τα εξής, όσον αφορά τους καρπούς του ροδιού: το ρόδι , με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και ελαγικό οξύ, διαθέτει ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων στους ιστούς του μαστού.

To σκόρδο

Ο προληπτικός του ρόλος

Το σκόρδο, το οποίο ονόμαζαν και «νέκταρ των θεών», διαθέτει πολύ δραστικά λιποδιαλυτά και υδροδιαλυτά θειούχα συστατικά. Το σημαντικότερο από αυτά, η αλισίνη, που είναι και η υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή και συνεπώς, για τη χαρακτηριστική ανάσα εκείνων που το καταναλώνουν, εμφανίζεται στο σκόρδο μόλις αυτό πολτοποιηθεί.

Μόλις ξεκινήσει η πέψη, τα αντικαρκινικά συστατικά του σκόρδου περνούν στο αίμα για να δράσουν στο σώμα μας και να καταστραφούν τελικά στο συκώτι.

Τρεις ξεκάθαρα αναγνωρισμένες ιδιότητες

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνοντας την ικανότητά του να αναγνωρίζει και να εξολοθρεύει τα καρκινικά κύταρα. Γνωρίζουμε ότι τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν ουσίες που αποκομίζουν τα λευκά μας αιμοσφαίρια, τα οποία φροντίζουν για την ανοσία του οργανισμού. Ανήκει επάξια στη λίστα των 7 κορυφαίων αντικαρκινικών τροφών.

Το σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μείγμα που βρίσκουμε κατά μεγάλο ποσοστό στο χώμα και μέσω των φυτών, ενσωματώνεται στη διατροφή μας. Έτσι, σελήνιο περιέχουν τα δημητριακά, ιδίως τα μαύρα, το κρέας, τα ψάρια, τα όστρακα, τα πουλερικά  και τα αμύγδαλα, κυρίως τα βραζιλιάνικα,  καθώς και τα εντόσθια.

To σελήνιο παρεμποδίζει τις ελεύθερες οξυγονούχες ρίζες εξουδετερώνοντας τις και συνεπώς, αναχαιτίζει το περίφημο οξειδωτικό άγχος. Επίσης προκαλεί την αυτοκτονία (ή αλλιώς «απόπτωση») των καρκινικών κυττάρων.

Στους άνδρες η καθημερινή πρόσληψη 200mg σεληνίου επέτρεψε τη μείωση κατά 25% σε όλα τα είδη των καρκίνων και κατά 52% στον καρκίνο του προστάτη.

Το σελήνιο περιορίζει τα οιδήματα στο πρόσωπο και στον λαιμό, τα οποία εμφανίζονται συνήθως σε περιπτώσεις φαρυγγολαρυγγικών καρκίνων λόγω της θεραπείας με ακτινοβολίες.

Η κιτρινόριζα(κουρκουμάς)

Το τέταρτο στη σειρά αντικαρκινικό της λίστας προέρχεται από την οικογένεια της πιπερόριζας. Σε εργαστηριακές μελέτες, παρατηρήθηκε ότι η κιτρινόριζα ενισχύει την αυτοκτονία των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση), διακόπτοντας την αναπαραγωγή τους και εξαναγκάζοντάς τα να αποσυντεθούν.

Επιπλέον, η κιτρινόριζα κατέχει μια ορμονική ιδιότητα που την καθιστά πραγματικό φυτοοιστρογόνο, ιδανικό για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Ο καρκίνος στον οποίο αποδείχτηκε περισσότερο αποτελεσματική η κιτρινόριζα είναι το μυέλωμα. Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, η οποία καταστρέφει τα κόκαλα, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του μυελού και οδηγώντας στον θάνατο.

Η κερσετίνη

Η κερσετίνη ανήκει στη οικογένεια των φλαβονοειδών, τα οποία συναντούμε σε πολλές τροφές όπως στα μήλα, στα κόκκινα φρούτα, στο τσάι, τα σταφύλια, το κρασί, τα κρεμύδια, τη σοκολάτα, την κάππαρη ή τον κορίανδρο, ένα εξαιρετικό λαχανικό που ονομάζεται επίσης και σελινοειδές.

Η κερσετίνη, επίσης, έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, και συνεπώς τον πολλαπλασιασμό τους, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι ασκεί τη δράση του χάρη στις ουσίες που περιέχει, οι οποίες ονομάζονται «κατεχίνες». Ανάμεσα στις κατεχίνες, εκείνη που υπάρχει σε αφθονία και ταυτόχρονα εμφανίζει την ισχυρότερη δράση είναι η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG).

Το πράσινο τσάι διαθέτει τη θαυμαστή ικανότητα να παρεμβάλλεται στον μηχανισμό αγγειογένεσης και να τον αναχαιτίζει. Σταδιακά ο όγκος καταπνίγεται, υποφέρει από την ασιτία που του έχει επιβληθεί και στο τέλος πεθαίνει από ασφυξία.

Το μπρόκολο

Το μπρόκολο κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα. Αντίθετα με τις άλλες τροφές  της λίστας, το μπρόκολο λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο με τρόπο ιδιαίτερο. Το μπρόκολο αναχαιτίζει την κυτταρική αναπαραγωγή, εμποδίζοντας τα κακοήθη κύτταρα να πολλαπλασιαστούν. Μάλιστα, τα ωθεί στην αυτοκτονία, δηλαδή στην απόπτωση.

Η μεγάλη οικογένεια των κραμβοειδών

Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών. Όταν μιλάμε για λάχανο, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε σε περισσότερα από 120 διαφορετικά λαχανικά, η περιεκτικότητα των όποιων σε αντικαρκινικές ουσίες ποικίλλει από το 1 έως το 100. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από «ισοθειοκυανάτες». Στα λάχανα, οι ουσίες κατά του καρκίνου απαντούν με τη μορφή της γλυκοραφίνης και της μυροσινάσης.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

Το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, η μαρμελάδα και το μέλι.

ΛΙΠΟΣ

Τροφές πλούσιες σε λίπος:

Το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα λάδια, αλλαντικά και τυριά.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι:

Το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αυγά.